Med en ny lov på plass er nok en brikke på plass for Telenor i Myanmar. Samtidig løfter Telenor-sjefen på sløret over hva eventyret vil koste.
Denne uken har parlamentet i Myanmar (også kjent som Burma) vedtatt en ny telekomlov.
Loven vil sette opp rammeverket for at telekomselskaper kan drive mobilvirksomhet i landet som nå åpner seg opp mot verden. Loven skal nå til signering hos president Thein Sein.
Det melder nettstedet Channel NewsAsia, som viser til den burmesiske avisen New Light.
– Internasjonale operatører kan starte virksomhetene sine. De har ventet på denne loven, sier parlamentsmedlem Phone Myint Aung om den nye loven, ifølge nettstedet.
Midt i forhandlinger
Kommunikasjonsdirektør Glenn Mandelid i Telenor Asia.
Foto:Telenor
– Dette bidrar til å skape mye større klarhet rundt det regulatoriske og juridiske rammeverket, sier Glenn Mandelid, talsmann for Telenors asiatiske virksomhet, til E24.
Det var den 26. juni det ble kjent at Telenor og Qatar Telecom har blitt innstilt til å bli de to første telekomoperatørene som slipper til i landet.
Det ble satt en ramme på 30 dager for å gjennomføre forhandlinger mellom myndighetene og de to telekomaktørene. Dermed vil vi trolig om en måneds tid få en endelig bekreftelse på om Telenor kan sette i gang med å rulle ut et mobilnett i landet.
LES OGSÅ: Giske om Telenor i Myanmar: – En stor anerkjennelse
– Å få på plass en telekomlov som skaper større forutsigbarhet er en viktig del av de forhandlingene, forteller Mandelid i Telenor.
Samtidig som forhandlingene pågår har Telenor satt i gang flere prosesser, slik at de kan få virksomheten opp å gå så raskt som mulig.
– Vi jobber jo med to ting parallelt. Samtidig med forhandlingene har vi startet prosessen med å opprette et selskap, slik at når man eventuelt blir enige om en lisens, så kan vi bevege oss fort. Vi har aktiviteter på bakken, samt at vi rekrutterer lederskapet til virksomheten, sier Mandelid.
– Ikke mer enn 12 milliarder
Telenor har allerede virksomheter i flere asiatiske land, inkludert India, Thailand og Pakistan. Selskapet har i flere av landene møtt på flere hindringer, og har merket den intense konkurransen og de lave marginene godt. Det har derfor ikke manglet på kritikere til Asia-satsingen.
I et intervju med Reuters gjør imidlertid konsernsjef John Fredrik Baksaas det klart at Myanmar-satsingen ikke vil bli dyrere enn de to milliarder dollarene (12 milliarder kroner) selskapet har investert i Pakistan.
– Det kommer til å bli mindre enn det vi har investert samlet sett i Pakistan. Noen analytikere har brukt Pakistan som målestokk, og antydet at Myanmar-satsingen kan komme på det vi har investert i Pakistan, men det vil det ikke, sa Baksaas til nyhetsbyrået onsdag.
Ettersom Telenor fortsatt forhandler og prøver å meisle ut detaljene rundt mobillisenser og regelverk med myndighetene, vil de ikke gå ut med hvor mye under 12 milliarder satsingen vil koste.
– Vi har sagt at vi ikke kan gå ut med endelige tall før etter at de endelige forhandlingene er fullført. Så jeg kan ikke gi noen mer eksakte tall nå, sier Mandelid i Telenor.
– Er det noen aspekter med Myanmar som vil gjøre det billigere å bygge ut enn i Pakistan?
– Bakgrunnen for at vi går inn i Myanmar er at vi har 16 års erfaring med utbygging i regionen. Vi mener vi har bygget opp en god kunnskap for å få det til, sier han.
– Skulle bare mangle
Telenor-analytiker Espen Torgersen i Carnegie mener det er to viktige aspekter markedet følger nøye med på. Aller mest tror han aksjemarkedet fokuserer på investeringskostnaden.
– Telenor selv har ofte referert til Pakistan. Det ble en markedsmessig suksess, men langt dyrere enn planlagt. Så nå Baksaas sier at dette vil koste mindre enn det, så er min umiddelbare reaksjon at det skulle bare mangle, sier Torgersen til E24.
Telekomanalytiker Espen Torgersen i Carnegie
Foto:Carnegie
Han forventer selv at investeringsregningen vil ende opp langt under to milliarder.
– Jeg tror det er nærmere én enn to milliarder dollar, sier han.
Det andre aspektet Torgersen mener er viktig, er hvor lang tid det vil ta før Telenor klarer å få Myanmar-satsingen til å gå i pluss.
– Det viktige er å få presentert business-caset til Telenor, som vil vise hvor mye finansiering de ser behov for før virksomheten har en positiv kontantstrøm.
Han mener mye av dette avhenger av detaljene i telekomloven, forhandlingene og selve lisensen, som for eksempel vil bestemme om de kan dele på den passive infrastrukturen med andre mobiloperatører.
– Det er jo derfor Telenor ikke kan si ting med to streker under svaret ennå.
Torgersen tror Telenors beregninger vil ligne de man så i India.
– Det vil si at de sier at de har et totalt investeringsbehov på x kroner, og at det vil ta tre år før EBITDA (driften, journ. anm.) går i null og totalt fem år før kontantstrømmen snur til pluss, avslutter Torgersen.
(Kilder: http://e24.no/digital/telenor-et-steg-naermere-myanmar-satsingen/21383901)