Myanmars president kommer til Norge

For to år siden var han nestkommanderende i en av verdens verste militærjuntaer. I februar tas Myanmars president imot som en hedersgjest av norske myndigheter.

Thein Sein ble innsatt som president i Myanmar, tidligere kjent som Burma, i mars 2011. Siden den gang gjennomført politiske reformer i et overraskende høyt tempo.

De aller fleste politiske fanger er løslatt. Fredsprisvinner Aung San Suu Kyihar fått komme ut av husarrest, og er igjen landets fremste opposisjonspolitiker. Sensuren er borte. Etter 50 års vanstyre ser landet nå ut til å ha dårlig tid for å ta igjen det tapte.

I retur har vestlige land fjernet de økonomiske sanksjonene mot landet og opphevet reiserestriksjonene for de tidligere juntalederne. Denne ukenslettet også Norge Myanmars gjeld til norske myndigheter – et beløp på 3,2 milliarder kroner.

Nå står utenlandske selskaper i kø for å kaste seg over det nærmest urørte markedet i et land med over 60 millioner mennesker. Turismen til Myanmar har eksplodert de siste årene.

Kan besøke norske bedrifter

Norge var blant de første til å bytte ut kjeppen med gulroten, og har etablert et svært sterkt forhold til de sivile, reformvennlige myndighetene i det tidligere så lukkede landet.

Dette er trolig den fremste årsaken til at Thein Sein nå velger å legge turen til Norge på offisielt besøk 25. til 28. februar.

 

– Invitasjonen til president Thein Sein er en anerkjennelse av og støtte til reformprosessen i Myanmar. Landet har gjort store fremskritt, men det gjenstår også utfordringer for å sikre en videre demokratisk og fredelig utvikling, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Norske erfaringer med demokratiutvikling, inkluderende vekst og bærekraftig naturressursforvaltning vil være sentrale temaer i mine samtaler med Thein Sein. Besøket blir også en god anledning til å befeste og videreutvikle det gode forholdet mellom Norge og Myanmar og en god oppfølging av mitt besøk til Myanmar i november i fjor, sier han.

Thein Sein skal trolig være i Oslo mesteparten av tiden i Norge, der han vil møte Kongen og ha en rekke møter med norske myndigheter og næringsliv.

I tillegg er det snakk om en tur ut til enkelte norske teknologibedrifter for at presidenten kan få se hva Norge har å by på innen dette feltet. Blant annet, etter hva Aftenposten forstår, kan han få et innblikk i norsk telekomteknologi. Telenor søker for tiden om en mobillisens i Myanmar.

Norge en sterk støttespiller

Norge ga i fjor rundt 150 millioner kroner i bistand til Myanmar og er engasjert i en rekke tiltak for å fremme reformene i landet. Norge er også involvert i flere av fredsprosessene som pågår mellom Myanmars myndigheter og ulike etniske grupper som i årtier har ligget i strid med sentralmyndighetene.

Blant temaene Thein Sein vil diskutere i Norge, er et felles prosjekt for å ta vare på det populære turistmålet ved Inle-sjøen i det sentrale Myanmar, etter det Aftenposten forstår.Presidenten vil reise til Norge med en stor delegasjon. Blant annet er det mulig at flere av lederne fra studentopprøret i 1988 – mennesker som har sittet lenge i fengsel – blir med på turen.

Aung San Suu Kyi besøkte Norge i juni i fjor for å holde sitt Nobelforedrag i Oslo Rådhus. Da hun vant fredsprisen i 1991, hadde hun ikke anledning til å reise til Norge for å ta den imot selv, fordi hun trolig ikke ville fått lov til å reise inn i Myanmar igjen.

Kilder: http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Myanmars-president-kommer-til-Norge-7107885.html

 

 

Scroll to Top