Muslimsk gullhandler dømt etter opptøyer i Myanmar

En muslimsk forretningsmann, hans kone og en ansatt er dømt til 14 års fengsel hver etter at en krangel med en buddhistisk kunde utløste opptøyer der minst 43 mennesker ble drept.

De tre er dømt for overfall og tyveri. Krangelen, som skjedde i mars, dreide seg om en hårnål i gull som kunden ville selge, og som hun mente betjeningen hadde ødelagt. Øyenvitner og de fornærmede har fortalt at butikkeieren slo kunden i ansiktet, hvorpå kvinnens ektemann skal ha blitt dratt ut av butikken, holdt nede og slått av tre ansatte.

– Den hendelsen førte til at det brøt ut opptøyer i Meiktila, skriver avisen Kyemon, som er kontrollert av myndighetene.

Opptøyene varte i flere dager, og flere buddhistmunker skal ha deltatt idet boliger og moskeer ble påtent. 60 personer ble pågrepet, og dommen mot de tre muslimene er den første i forbindelse med volden. Blant de om lag 50 som fortsatt sitter fengslet, skal det være to eller tre munker.

Opptøyene i byen Meiktila, som ligger sentralt i landet, kom flere måneder etter sammenstøtene mellom muslimer og buddhister i den vestlige delstaten Rakhine i fjor. Da mistet minst 180 mennesker livet. De fleste tilhørte den muslimske rohingya-minoriteten, som regnes som ulovlige innvandrere uten rett til statsborgerskap.

___________________________
Kilde: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10109102
Scroll to Top