Må stille 1,2 milliarder i Myanmar-garanti

Telenor informerte mandag analytikere og presse om selskapets mye omtalte Myanmar-satsning.

I den forbindelse ble det klart at Telenor har måttet skaffe en utførelsesgaranti (performance bond) på 200 millioner dollar – tilsvarende rundt 1,2 milliarder norske kroner.

Dersom det norske selskapet ikke leverer i henhold til avtalen med myndighetene, kan disse trekke av denne garantien.

– Det er en del utrullingskrav som inngår i garantien, og de kravene er sånn at det skal dekkes prosentuelt mer og mer. Dersom vi ikke følger den lineære utviklingen, kan myndighetene si at vi ikke klarte å bygge ut så fort som vi var bundet til. Dermed kan de gi oss en liten bot, som spiser litt av denne, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas til E24.

Han understreker imidlertid at det er klausuler som sikrer Telenor mot uforutsette hendelser utenfor selskapets egen kontroll.

– Dersom det er uro i et område, er myndighetene medansvarlige for å legge forholdene til rette. Så det er ikke en ensidig risiko som ligger hundre prosent på vår side, sier han.

– Blir hørt

Politisk uro var ett av seks risikomomenter Telenor-ledelsen trakk frem på mandagens briefing. Flere av de øvrige var knyttet til landets korte historie som destinasjon for utenlandske investeringer, med manglende institusjonelle rammer og lovverk.

Senest i fjor fikk landet på plass sin telekommunikasjonslov.

Telenor-sjefen forteller at de er i tett dialog med myndighetene i Myanmar om disse problemstillingene, og sier at deres synspunkter tas med når relevante spørsmål drøftes.

– Jeg synes virkelig vi kan si at vi blir hørt, og jeg synes også det er grunn til å legge merke til at både presidenten, regjeringen og parlamentslederen er veldig konsekvente i sine uttalelser. Jeg har ikke tatt dem i å ha forskjellig budskap, sier han.

Baksaas tror at et vellykket samarbeid med Telenor og den andre utenlandske operatøren Ooredoo vil være en fin fjær i hatten for Myanmars myndigheter.

– Vi har gjennom flere møter møtt et fast budskap og en vilje til å dra i gang den investeringsaktiviteten som telekommunikasjon representerer. De ser nok på det som et slags bevis på at Myanmar er en attraktiv investeringsdestinasjon, og de skal bruke det som skjer innen telekom for å vise seg frem for andre industrier, sier Telenor-sjefen.

Spår lavere inntjening per kunde

Mandag gjentok Telenor ellers investeringsrammen på rundt én milliard dollar i Myanmar, definert som lisensavgiften på 500 millioner, pluss tapene frem til virksomheten oppnår positiv operasjonell kontantstrøm. Målet er å nå positivt brutto driftsresultat (EBITDA) innen tre år etter lisenstildelingen.

Det ble også gjentatt at Myanmar har svært lav såkalt mobil penetrasjon, med rundt 10 prosent.

Samtidig ble det oppgitt at gjennomsnittlig inntjening per bruker (ARPU) er rundt 11 dollar, mot 2,2 i Bangladesh, 1,9 i Pakistan og 1,5 i India.

Baksaas bekrefter imidlertid at denne vil falle ganske raskt.

– ARPU ligger nå på et kunstig høyt nivå, fordi bare den delen av markedet som har høy betalingsevne og bor i byer har mobiltelefon. Så tallet på 11 dollar vil forsvinne. Hvor det endelig legger seg får vi finne ut av, men jeg tror at retningsangivelsen finnes i nabolandene. Der kan man se hvordan telekommunikasjon bredte seg ut og ble et nasjonalt anliggende, for eksempel i Bangladesh, sier han.

(Kilde: http://e24.no/boers-og-finans/maa-stille-1-2-milliarder-i-myanmar-garanti/22759492)

Scroll to Top