CCNs uttalelse på fakkeltoget for Burma i Stavanger

Kjære venner!

Mitt navn er Van Thang Lalbik, og jeg representerer Chin-folk i Norge. Det er en stor fornøyelse for meg å være med på dette arrangementet.

Det som skjer i Burma i de siste ukene er spennende for oss alle. Først fordi det ble holdt valg den 7 nov.2010, som mange kritiserte som en skam, og Aung San Suu Kyi, Nobel fredspris vinneren var løslatt fem dager etter valget.

Som vi vet Suu Kyi var under husarrest i 15 av de siste 20 årene. Hun er godt kjent som ”The Lady” og Asias Mandela. Under talen utenfor hovedkvarteret til hennes parti uttalte hun at hun ville jobbe for nasjonal forsoning, og viste støtte til mulighet til å holde den andre Panglong trakter. Traktet som het Panglong ble undertegnet av hovedetniske grupper i Burma i 1947 før landets selvstendighet. Med denne trakten ble det forente Burma (The Union of Burma). Men i dag 60 år etter Panglong, er Burma fortsatt under Militrær regimet.

Vi tror at Suu Kyi er utvilsomt leder for alle etniske grupper som kjemper for frihet og demokrati i Burma. Vi forstår at hun er den beste personen som kan lede oss til riktig retning for Burmas framtid. Samtidig ønsker vi at internasjonal samfunnet skal bidra mer mot tiltak for demokratiske bevegelse og menneskerettigheter i militær dominerte land. Selv om valget i Burma vil ikke bringe forandring vi ønsker overnatt, får vi håper inkrementell endring over lang tid i vårt land.

Vi har fortsatt tror på trepart dialog som FN og samlende etniske organisasjoner fra Burma anbefaler som den beste løsning for dagens konflikt i Burma. For å få disse ønskene på plass er det nødvendig at verden samfunn og mer enn 50 millioner burmesere står sammen og jobbe bestandig for fullstendig demokrati i Burma.

Vi takker for støtte dere har gitt oss, og vi ser frem til mer engasjement fra det norske mydighetene for positive endring i Burma.

Scroll to Top