Telenor skal få Myanmar på nett

 

YANGON (Aftenposten): På fem år skal Telenor bygge ut mobilnettet i et land der væpnede grupper truer sikkerheten, der veinettet er elendig og de færreste husstander har elektrisitet.

Med danserinner, ballongslipp og entusiastisk peptalk fra Telenors Asia-toppsjef åpnet det norske selskapet søndag sitt nye kontor i Yangon, Myanmars største by og tidligere hovedstad.

– Det blir aldri skapt noe stort her i verden uten lidenskap. Vi skal bli nummer en og ikke bare i omsetning og antall kunder. Vi kommer til å bli nummer en i myanmarernes hjerter. Og nøkkelen til suksessen er dere, sa Asia-direktør og styreformann i Telenor Myanmar Sigve Brekke henvendt til de lokalt ansatte. De svarte med et jublende “neami”, som betyr “vi skal vinne”.

– Hver gang jeg kommer hit, ser jeg nye, smilende ansikter, entusiastiske ansikter. Dere viser at dere ønsker å være en del av historien, av et selskap som ønsker å utgjøre en forskjell i deres land, sa Brekke.

Hard konkurranse

Etter det som blir betegnet som knallhard konkurranse mellom flere selskaper, ble Ooredoo (tidligere Qatar Telecom) og Telenor i november 2013 tildelt de to lisensene for landsomfattende telekomtjenester i Myanmar. Allerede i tredje kvartal i år akter Telenor å lansere sine første 2G- og 3G-nett.

Med planer for nettverk med HSPA (High Speed Packet Asset)- og LTE (4G)-teknologi, lover det norske selskapet at 90 prosent av en befolkning på cirka 60 millioner skal ha fått førsteklasses mobildekning for tale og data i løpet av 2019. I dag klarer to statlige myanmarske mobilselskaper bare å levere til 10 prosent av myanmarerne.

Deler master

Ooredoo og Telenor skal dele mobilmaster som nå skal reises i alle deler av landet av lokale entreprenører. Telenors antenner leveres av Huawei og Ericsson, som vil sørge for så vel montering av mastene som vedlikehold, får Aftenposten opplyst.

Sigve Brekke sier til Aftenposten at mange av Telenors utfordringer i Myanmar er større enn i andre asiatiske land der selskapet driver virksomhet. Infrastrukturen er elendig:

– Veinettet er lite utbygget, og elektrisitetsnettet er lite utbygget. Solcellepaneler blir viktig for energiforsyning til mastene, sier Brekke.

Selskapet er seg også svært bevisst at det kan oppstå problemer og farlige situasjoner i de områdene av landet hvor væpnede etniske grupper opererer, forsikrer styreformannen:

– For oss er det viktig at vi ikke fremstår som myndighetenes forlengede arm, men at vi kun er her for å gjøre jobben med å skaffe hele befolkningen bedre kommunikasjonsmuligheter, sier Brekke.

Telenor har 18 års erfaring i Asia, der selskapet fra før opererer i fem land og har 143 millioner abonnenter. I Myanmar regner selskapet med å måtte bruke 1 milliard dollar, inkludert lisensavgiften på 500 millioner dollar og akkumulerte tap, inntil virksomheten begynner å gå med overskudd.

Ringvirkninger

Direktør i Telenor Myanmar, Petter Furberg, opplyser at selskapet tar sikte på å ha rekruttert en stab på rundt 1000 medarbeidere innen utgangen av året. De langt fleste skal være myanmarere:

– Målet er å gjennomføre opplæring så vi raskest mulig kan redusere utenlandske ansatte til cirka 10 personer, sier Furberg. I går kunne han vise rundt i åpne kontorlandskaper i moderne, lyse lokaler i Yangon sentrum.

I tillegg til de fast ansatte regner selskapet med at 2000 mennesker vil bli sysselsatt i virksomheter som leverer tjenester til Telenor.

– Ringvirkningene av vår virksomhet skaper 10.000 arbeidsplasser, sier styreformann Sigve Brekke.

(Kile: http://www.fvn.no/okonomi/siste_nytt/Telenor-skal-fa-Myanmar-pa-nett-2568800.html#.Ux7D4Od5PbM)

Scroll to Top