Myanmar løslater studentaktivister

Photo: nrk.no

En domstol i Myanmar har besluttet å løslatte 69 studentaktivister fra fengsel. – Jeg er så glad, sier en av aktivistene til NRK.

Det utspant seg gledesscener i rettslokalet i Tharrawaddy da dommeren kunngjorde at de unge aktivistene kunne gå hjem, ett år etter at de ble arrestert under en demonstrasjon.

Løslatelsen skjer dagen etter Aung San Suu Kyis lovnader om at den nye regjeringen i landet skal prioritere å løslate aktivister og politiske fanger.

Lovnader

Torsdag sa Aung San Suu Kyi at alle politiske fanger i Myanmar kan bli løslatt i løpet av de neste to ukene.

Kunngjøringen er Suu Kyis første offentlige uttalelse etter at hun for få dager siden ble utnevnt til såkalt statsrådsgiver, en stilling som i praksis er å anse som statsminister.

Samtidig har juntaen beholdt kontrollen over politi og sikkerhetsstyrker, selv etter Suu Kyis parti Den nasjonale demokratiligaen (NLD) tok over makten.

Derfor har det vært spenning knyttet til om juntaen faktisk ville gå med på å løslate studentene.

Glede

Studentene som har sittet fengslet, er aktivister i All Burma Federation of Students (ABFSU), en organisasjon som ble stiftet av Aung San – faren til Aung San Suu Kyi. De ble arrestert i mars i fjor etter å ha krevd utdanningsreformer. Flere har sultestreiket det siste året.

Aktivisten Maung Moccy, er en av få som ikke ble arrestert, sier til NRK at han nå er svært lettet.

– Jeg er så glad. Jeg føler meg fri – akkurat som de som har sittet i fengsel fra min organisasjon. Alle aktivistene er nå løslatt bortsett fra fire studenter som skal få saken behandlet i en annen domstol.

Fortsatt sitter mange politiske aktiviser fengslet i Myanmar, selv om hundrevis har blitt løslatt de siste årene som den del av de politiske reformene det tidligere militærdiktaturet har vært gjennom.

Kilder: http://www.nrk.no/urix/myanmar-loslater-studentaktivister-1.12891350

Scroll to Top