Myanmars president kunngjorde tirsdag at landet benåder 100 fanger. Drøyt halvparten av dem er regnet som politiske fanger.
Dette er den seneste i en rekke benådninger de siste to åra.
Nyheten ble kjent en dag etter at EU hevet alle sanksjoner mot landet, med unntak av våpenboikotten som fortsatt skal opprettholdes.
Også tidlig har Myanmar løslatt politiske fanger i forbindelse med lemping av sanksjoner eller besøk fra profilerte statsledere.
– 176 sitter fortsatt fengslet
Ifølge Bo Kyi i Støtteorganisasjonen for politiske fanger (AAPP) har de fått bekreftet at 56 av de 100 fangene som frigis er regnet som politiske fanger.
Mellom mai 2011 og november 2012 ble mer enn 800 politiske fanger satt fri i landet, og ifølge AAPP sitter det fortsatt 176 personer fengslet på politisk grunnlag.
En talsmann for USAs utenriksdepartement Patrick Ventrell oppfordrer Myanmars president Thein Sein om å løslate resten.
– Vi vil oppmuntre dem til en ubetinget løslatelse av alle fangene, men vi registrerer at de har løslatt rundt 50 i dag, sier Ventrell ifølge Reuters.
Møtt med kritikk
Leder av Den britiske Burma-kampanjen Mark Farmaner har notert seg at løslatelsen spres utover, og hovedsakelig i forbindelse med heving av sanksjoner.
– Men nesten alle lovene som har blitt brukt for å plassere opposisjonelle i fengsel er fortsatt i kraft, sier Farmaner.
EUs beslutning om å oppheve sanksjonene får kritikk fra flere menneskerettighetsgrupper fordi de mener man ignorerer at landet fortsatt bryter menneskerettighetene.
De peker blant annet på forfølgelsen av Rohingya-folket i den delstaten Rakhine vest i landet.
Human rights watch publiserte mandag en rapport hvor de beskylder Myanmar for å bedrive etnisk rensing av folkegruppen. Siden juni i fjor er 125.000 personer drevet på flukt og 211 mennesker drept, ifølge rapporten.
(kilder: http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.10998014)