Myanmar-lisens drøyer for Telenor

Telenor får ikke startet opp så fort som de hadde trodd i Myanmar. Lisensforhandlingene trekker ut i tid.

Forhandlingene med å få den endelige lisensen i Myanmar trekker ut for Telenor.
Det bekrefter selskapets kommunikasjonssjef i Asia overfor NRK.

Les også: Telenor får mobillisens i Myanmar

Endret tidshorisont

For noen uker siden sa Telenors sjef i Myanmar at de regnet med at forhandlingene snart var sluttførte.

– Vi håper alt er klart innen utgangen av september, sa Petter Furberg da NRK intervjuet ham i Yangong i slutten av august.

Nå har selskapet en annen tidshorisont.

– Vi regner med i løpet av fjerde kvartal. Når kan vi ikke si mer presist, sier informasjonssjef for Asia, Tor Odland til NRK.

Potensiell gullgruve

Telenor og det qatarske selskapet Ooredoo ble i juni innstilt som de to internasjonale selskapene som vil kunne få mobillisenser i Myanmar.

Landet har ikke et nasjonalt nett og en mobillisens, kan være en gullgruve i et land med 60 millioner innbyggere hvor mobiltelefoni er lite utbredt. Man regner med at bare ti prosent av befolkningen har mobil.

Overalt på gatene sitter kvinner i enkle treskur som selger telefontid fra sine fasttelefoner. Da vi ruslet gatelangs visste ingen av kvinnene om det norske selskapet. Men går det slik Telenor vil, kommer mange av disse kvinnene til å jobbe som selgere av telenors SIM-kort i fremtiden.

Det finnes ingen internasjonal roamingavtale i landet og internett er derfor også svært dårlig utbygget.

Det er alt dette Telenor ønsker å tjene penger på.

Les også: Landminer og konflikter møter Telenor i Myanmar

Presidenten venter

I sommer trodde man at den endelige lisensen ville være ferdig sluttforhandlet i løpet av 90 dager, det ville si utgangen av september.

Nå har ting stoppet opp.

Teleloven ble vedtatt i parlementet i august, men alle formaliteter er ikke i orden. Papirene til loven må signeres av presidenten først.

– Vi venter på å få oversendt alle papirene, vi venter på å se alle rammebetingelsene, sier informasjonssjef Tor Odland i Telenor.

I verste fall kan dette bety forsinkelse på flere måneder for den norske telegiganten.

Telenor vil likevel ikke si hva denne utsettelsen koster dem.
– Vi er fornøyd med prosessen så langt, understreker Telenors mann i Asia.

Ansetter til tross for risiko

Telenor har sagt at de i alt vil sysselsette 3000 mennesker i Myanmar. Og selskapet har ikke tid på at papirmøllen. Før de har fått tillatelse om å drive mobilvirksomhet, er de i gang med å ansette folk.

– Er ikke det risikofylt å ansette mange i staben før dere vet om dere lykkes med sluttforhandlingene?

– Den risikoen må vi ta. Dette er en del av spillet. Når avtalen er signert har vi bare åtte måneder på oss på å være i gang med å tilby burmesere mobiltelefon og nett.

Selskapet har mottatt flere tusen søkere på de første jobbene som skal besettes.
– Vi har fått søkere både lokalt, men også veldig mange fra eskilbumesere som vil tilbake for å være med å bygge landet.

Telenor vil ikke kommentere om det er innenrikspolitiske forhold som gjør at prosessen tar lenger tid enn antatt.

For noen dager siden ble det klart at det nasjonale telekomselskapet MPT skal være i forhandlinger med flere internasjonale telekomselskaper for å etablere en slagkraftig konkurrent til Telenor og Ooredo i landet.

– Vi er nå i forberedelseprosessen med å diskutere en joint-venture avtale med en utenlandsk gigant, sier administrerende direktør U Aung Maw i MPT til Myanmar Times. I følge avisen er det France Telecom som er den mest aktuelle samarbeidspartneren til det statlige myanmarske selskapet.

– Vi har hele tiden regnet med å få konkurranse, sier Tor Odland.
Og det er et stort jomfruerlig marked den norske telegiganten vil inn i.
Telegiganten snuser på 60 millioner potensielle mobilbrukere.

Telenor store i Asia

Telenor er allerede ett av de største vestlige mobiltelefoniselskapene i Asia med virksomhet i India, Pakistan, Bangladesh, Thailand og Malaysia. Nå håper de at Myanmar skal bli en gullgruve.

Men det er en lang vei frem.

Dersom Telenor lykkes med å få lisensen, har de forpliktet seg til å bygge ut mobilnett til 85 prosent av landets befolkning.

For å få det til, må de inn i områder hvor det ikke finnes veier, hvor bakken er full av miner og hvor det råder konflikter mellom folkegrupper. Mye korrupsjon og usikkerhet om hvordan demokratiseringsprosessen ender er andre store utfordringer.

Mange Telenor-eksperter stiller seg avventende til denne storsatsingen i det lutfattige og underutviklede landet som mangler alt.

Les også: FN-utsending angrepet i Myanmar

– Selv om det er skjedd mye positivt i Myanmar de siste par årene, er det knyttet stor politisk risiko ved å gå inn i et land som dette. Det er snakk om å legge mange milliarder kroner på bordet, og disse verdiene kan i verste fall være tapt ot om man får beslutninger som gjør det umulig å drive god forretning etter de premisser Telenor driver etter, sier analysesjef Ole Kjerkreit i ABG.

Kjerkreit sier at han håper Telenor er forsiktig med investeringene den første tiden.

Lukket land

Myanmar er ett av de siste markedene i verden som åpnes for utenlandske mobiloperatører.

Utbyggingen av et mobilnett i landet inngår i landets overgang fra militærdiktatur til demokratisk styresett og økonomiske reformer.

Ett av virkemidlene for å fremme økonomisk utvikling er å ta i bruk ny teknologi, blant annet mobilkommunikasjon.

– Dette er et krevende land å gå inn i , men det er samtidig svært meningsfullt å få være med å bygge dette landet som trenger alt, mener Telenors Petter Furberg.

(Kilder: http://www.nrk.no/okonomi/telenor-venter-pa-myanmar-lisens-1.11262222 )

Les også her: http://www.nrk.no/verden/krevende-jobb-for-telenor-i-myanmar-1.11216344

 

Scroll to Top