Syklon Giri rammet vestlig Burma

Kraftig syklon som har fått navn Giri rammet vestlig del av Burma den 22. oktober 2010. I følge opplysninger fra flere kilder er det ikke mindre enn 90 personer omkom og ca 200, 000 mennesker ble berørt av syklonen.

Kategori 4 nivå syklon er sagt også som sterkere enn tidligere syklon Nargis som rammet millionvis i krigsrammede land, Burma i mai 2008. Skade omfang oversikten laget av myndigheten var det ca 15, 000 hus ble ødelagt til bunn, og det verste var at nesten alle land område som er mulig for dyrking er sterk skadet. Transport er blitt nå enda vanskeligere på grunn av tykk søle.

Mai Ni Ni Aung som engasjerer seg i dette viktige bistand arbeidet har sendt flere anmodinger via internett til burmesere som befinner seg i andre land. Hun har forklart at situasjonen kan være alvorligere enn det nyhetene har klart å opplyse på grunn av dårlig kommunikasjon og vanskelig tilgang til isolerte og små landsbyer. I følge Ni Ni er det stor sannsynlig at skade tall kan stige sterkt opp når vurderingen er ferdig gjort.  I mellom tida, er det stor risiko for at flere og flere skal død på grunn av mulige sykdommer som konsekvens av urent vann, mangle på mat og dårlig hygiene.

<< Situasjonen er alvorlig, enda bekymringer fordi det er velig lite media oppmerksomhet på denne katastrofen, det gis mer media dekking på Nov 7 valgkampen enn det som er så viktig som liv og død. Det er frustrerende >> uttrykker Ni Ni når det gjelder selve katastrofen og reaksjoner fra media i Burma.  Hun tilføyet at organisasjoner som er med på å bidra hjelp er blant andre World Food Programme (WFP) og (Adventist Development and Relief Agency) ADRA.  Det er også andre INGOs til stede. Men problemet hun påpeker er at ingen av disse har klart å sende hjelp inn helt til de mest trengte befolkninger.  Blant de hardest rammede områdene er byene Kyaukpyi, Sittway, Myebon, Minbya, Pauktaw og Ponnaguyin i delstaten Rakhine og noen byer i Magway, Sagaing og Mandalay-distriktene.

Følgende tall og fakta er en oppsummering av Mai Ni Ni Aung.

–       Total mengde skade er estimert så langt som US $ 18 millioner

–       Over 350 skoler (om lag 300 i Sittwe Distrikt og over 50 i Kyaukpyu distrikt) ble berørt, til noen varierende grader.

–       Skade med skoler er ca 1,261 millioner kyat eller ca 1,2 millioner USA dollar

–       Myndigheten har bekreftet minst 45 død tall per i dag.

–       70, 975 personer er fortsatt hjemmeløse

–       Minst 15, 000 hus ble ødelagt i helhet, med total antall som er berørt er 200,000 mennesker.

–       Om lag 17, 500 acre landbruk område ble også ødelagt

__________________________________________________________

Chin Community in Norway (CCN) ber at dere skal bidra noe til syklon rammede burmesere! Om det er spørsmål angående hvordan man kan bidra til,  ta gjerne kontakt med oss for ytterligere informasjon.

Kontakt: 1. Peter Sang Lian Thang ( Mob: 454 86 016 )  eller

2. Van Thang lalbik   ( Mob: 93865013 )

[wppa type=”album” album=”1″ size=”500″][/wppa]

Scroll to Top