46 omkom, mer enn 200 000 er rammet av jordskred og flommen i Myanmar

Hakha, hovedstaden i Chin stat etter jordskred (Foto: Facebook/bestinmyanmar)


De siste to uker har vært en av det verste mareritt i deres historie for Chin-folket i vestlige delen av Myanmar etter at langvarig og kraftig regn kombinert med jordskred ødelagte små og større byer over hele staten.

Hovedstaden Hakha, Falam og flere andre byer og så mange som 30 landsbyer ble rammet av katastrofe i Chin staten elene. Tusenvis måtte forlate hjemmene deres for søke om beskyttelse i kirker og andre større bygninger.

– Vi har ikke sett og opplevd noe lignende i min levetid i vårt område, sa en eldre mann som er også leder i en menighet via en Chin nyhet kanal, the Hakha Post.

– De som flykter er i nødssituasjon. De trenger mat, klær og drikkevann informerte flere hjelpeorganisasjoner som jobber i områdene.

Myanmar har erklært vestlige områder som Chin stat, Sagaing region og Rakhine stat som et katastrofeområde. Utenfor Chin stat, ble tusenvis av husene begravd under vann og flere titall mennesker måtte flykte.

Chin Community in Norway (CCN), en velferd frivillig organisasjon for Chin folk i Norge har også begynt å jobbe med pengeinnsamling aktiviteter.

– Vi har sendt forespørsel til våre norske venner om hjelp og forslag til hvordan vi kan best hjelpe flomofrene i Myanmar, og så langt har vi fått tilbakemelding fra det Hvite Lylia, en stiftelse som driver flere barnehjem i Myanmar. Vi skal holde en gratis konsert den 30 august i Lund, alle pengeinnsamlingene der skal gå direkte til flom ofrene i Chin staten, sa Sekretær i CCN, Peter Sang.

Chin menigheter i Norge også har samlet inn penger og leder av Chin menighet forbund (NCCF), Peter Ngai Dam i sitt brev til menighetene informerte at organisasjonen har så langt samlet inn ca. 170 000 kr og det er mulig at beløpet økes i kommende dagene.

Chin studentene i går hadde et nettmøte der lagte de plan om hvordan kan de hjelpe folk i nødssituasjon.

– Vi ble enige om å organisere aktiviteter å samle inn penger både blant det norsk studenter og Chin folk i Norge, sa Ni Tha Bor, leder i organisasjonen.

Ombyggingsarbeidet etter historisk verste flom og jordskred vil trenge langtidsplan og enorm pengebeløp. Myndighetene i Myanmar jobber hardt for å åpne veier og ordne luftfartøy slik at mat, klær og drikkevann skal raskest nås de som trenger mest i lukket områder.

Små og store sivile organisasjoner inkludert lokale kirkene og individene også samarbeider med hverandre å hjelpe så mange som mulig. Men det er tydelig at mer hjelp er nødvendig.

– Myanmar innrømmer svak flominnsats og ber om internasjonal hjelp, meldte NRK.

Her kan du lese et artikkel på Basptist.no om flommen i Myanmar.

Våre venner i Burma trenger hjelp nå!  

Scroll to Top