Tror tusener vil møte opp når Suu Kyi kommer til Norge

Aung San Suu Kyi kommer til Norge fredag 15. juni. Foto: Reuters/Scanpix

Et stort antall nordmenn og burmesere i eksil vil trolig hylle Myanmars (Burmas) Aung San Suu Kyi når hun deltar på folkemøtet utenfor Oslo rådhus neste uke.

– Jeg tror det kan bli tusener av burmesere der, sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) som nå leder Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

Leder for Den norske Burmakomiteen, Harald Bøckman, bekrefter at de har fått meldinger om at busser settes opp til Oslo fra andre steder i Norge og utenfor landets grenser. Men han vet ikke hvor mange.

Aung San Suu Kyi kommer til Oslo fredag 15. juni og reiser videre til Dublin mandag 18. I Norge skal hun møte både høy og lav og mange av sine landsmenn i eksil.

Drøm i oppfyllelse. – Besøket hennes i Norge har hun og jeg snakket om de tre gangene jeg har møtt henne i Yangoon. Det er en drøm som går i oppfyllelse, sier Bondevik om at Aung San Suu Kyi nå skal få motta Nobels fredspris som hun ble tildelt i 1991.

Sist gang han snakket med henne, sa hun at vil treffe og snakke til folk. Hun vil også gjerne diskutere situasjonen i Myanmar.

Alt ser nå ut til å gå i orden. Aung San Suu Kyi skal i audiens hos kong Harald, møte statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre og holde pressekonferanse.

Etter nobelforedraget i Oslo rådhus lørdag 16. juni, skal hun besøke Nobels Fredssenter og se senterets utstilling om hennes eget arbeid før hun deltar på folkemøte på Rådhusplassen. Søndag 17. er hun i Bergen for å møte Raftostiftelsen og burmesere som bor der, samt delta på folkemøte på Torgallmenningen.

Fortsatt usikkert. Når Suu Kyi nå kommer til Norge, er det fordi hun endelig føler seg relativt trygg på at hun vil få vende tilbake til hjemlandet, understreker både Bondevik, Bøckman og John Peder Egenæs i Amnesty International.

Bøckman framholder hvor viktig det er at hun for få dager siden var i Thailand og dermed bekreftet sin sørøstasiatiske identitet.

– Uttalelsene hennes i Thailand viser at hun tør være kritisk også i utlandet og at hun dermed føler at hun har en trygg posisjon overfor makthaverne hjemme, sier Bøckman.

Usikkert. Egenæs påpeker at det fortsatt pågår væpnede konflikter mellom regjeringshæren og etniske minoritetsgrupper i Myanmar, mens Bøckman tilføyer at den demokratiske utviklingen i landet ikke er sikret.

– Det er rivninger i det gamle regimet, sier han. Grupper blant de militære tenker fortsatt på å ta makten igjen.

– Situasjonen nå er en krevende balansegang for alle parter, også de militære som har kledd seg i sivil. Man må håpe at de klarer å balansere også i fortsettelsen, sier Bøckman.

Kilde: http://www.vl.no/samfunn/tror-tusener-vil-mote-opp-nar-suu-kyi-kommer-til-norge/

Scroll to Top