Statlige aviser får konkurranse i Myanmar

Private dagsaviser er igjen til salgs i Myanmar, for første gang siden militæret tok makten på 1960-tallet.

Det statlige avismonopolet ble opphevet mandag, og i hovedstaden Yangon kunne nyhetshungrige lesere velge mellom fire nye dagsaviser.

Stemmen, Unionen, Standard Tidende og Gyllent Nytt Land har til nå kommet ut én gang i uken. Nå prøver de seg med daglige utgaver, og flere aviser er på trappene i løpet av året.

Dermed blir landets statsstøttede aviser utfordret av private konkurrenter for første gang siden 1964.

– Da vi bare hadde statlige aviser, leste jeg kun dødsannonsene. Nå har vi mulighet til å åpne øyne og ører, sier Win Maw, som mandag sikret seg et eksemplar av Stemmen.

Demokrati

Det statlige avismonopolet ble innført to år etter militærkuppet i 1962. I løpet av de siste årene er det innført omfattende demokratiske reformer, og mediene har fått friere tøyler.

Tidligere kunne journalister bli fengslet hvis de antydet at landet hadde en demokratibevegelse. I dag sitter demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi i nasjonalforsamlingen, og hun blir ofte omtalt i mediene.

Suu Kyis parti planlegger selv å starte avis, men vet ikke ennå når den vil være klar for utgivelse.

Usikkert marked

I førsteutgaven til Stemmen kunne myanmarerne lese om voldelige konflikter mellom buddhister og muslimer som har oppstått flere steder i landet.

Samme avis omtalte også en konsert med de danske 80-tallsheltene Michael Learns to Rock i Yangon helgen. Gyllent Nytt Land skrev om en reise Aung San Suu Kyi planlegger til Japan.

Siden det ikke har vært private dagsaviser i Myanmar på nesten 50 år, er det ingen som vet hvor sterkt markedet er. Selv om mediene har fått større frihet, kan de få problemer med å få økonomien til å gå rundt.

– Det er tvilsomt om annonsegrunnlaget er stort nok til å dekke kostnadene til alle disse nye avisene, sier Ko Ko, nestleder for Myanmars journalistorganisasjon.

Fortsatt utgis det tre statsstøttede aviser i Myanmar, og kritikere mener de har mye bedre økonomiske vilkår enn de private nykommerne.

Arbeidet med en ny medielov har også fått folk til å tvile på hvor stor frihet regjeringen egentlig ønsker å gi landets aviser. (©NTB)

 

___________________

Kilde: http://www.aftenbladet.no/nyheter/utenriks/Statlige-aviser-far-konkurranse-i-Myanmar-3150447.html#.UXBASL-gRO4

Scroll to Top