Skal skaffe telefon til 60 millioner i Myanmar

(YANGON – Smp.no): Han skal lede en av Telenors største operasjoner gjennom tidene. Det norske teleselskapet skal bygge ut mobilnett for 60 millioner mennesker i Myanmar, også kjent som Burma.

I løpet av fem år skal Myanmars 60 millioner mennesker skaffes tilgang til mobiltelefon og internett. Den jobben skal ledes av moldenseren Petter Furberg.

I dag har rundt 10 prosent av befolkningen mobiltelefon, tilknyttet et nettverk som ikke rekker utenfor landets grenser.

– Dette blir enormt spennende. Vi føler vi er med og bygger en ny nasjon, sier Furberg. 46-åringen med sterke aner fra Sunnmøre og Valldal har 15 år bak seg i Telenor.

De siste fire årene har han arbeidet i Telenors datterselskap Dtach i Thailand. Kone og tre barn bor i Bangkok, mens hans den første tiden skal ukependle mellom Yangon, hovedstaden i Myanmar, og Bangkok.

Klondyke

– Det er litt klondyke her i Myanmar nå. Det gjør at det blant annet er vanskelig å få plass til barna på en av de tre internasjonale skolene som er her. Derfor har vi valgt å gjøre det slik den første tiden, forklarer han.

I dag har rundt 10 prosent av befolkningen i Myanmar mobiltelefon. De er tilknyttet et nettverk som ikke rekker utenfor landets grenser. Utfordringene Telenor står overfor er formidable. De har sammen med et teleselskap fra Qatar fått tilsagn om å bygge ut og drifte en splitter nytt mobilnett for hele landet. Myanmar er i flateinnhold dobbelt så stort som Norge. Landet strekker seg nesten ned til den thailandske ferieøya Phuket i sør og til Kina i nord. Det grenser mot Bangladesh i vest og Thailand i øst.

Etter diktaturet

60 år med militærdiktatur og internasjonal boikott er avløst av demokratiprosesser og større åpenhet. Men 60 års vanstyre har satt spor. Stor fattigdom, et dårlige helsevesen, svært mangelfullt skolesystem og en nedslitt infrastruktur i form av veier og jernbane er noe av det Myanmar sliter med. På toppen av dette kommer konfliktene mellom en rekke etniske grupper og en omfattende korrupsjon som gjennomsyrer landet fra topp til bunn.

Med dette som bakteppe skal Telenor skal bygge opp mot 10.000 mobilmaster, de skal etableres 70.000 utsalgssteder for simkort og det skal ansette rundt 3.000 personer som skal drifte Telenors virksomhet i Myanmar.

– Vi skal klare dette fordi vi tar i bruk den erfaringen som Telenor har fra Asia. Vi fikk inn i Bangladesh så tidlig som i 1996. Vi er i Malaysia, Thailand, Pakistan og India. Vi kommer til å stille tøffe krav til hvordan denne prosessen skal gjennomføres. Vi har nulltoleranse overfor korrupsjon og vi er allerede i gang med opplæring av underleverandører blant annet på krav til sikkerhet i forbindelse med bygging av mobiltårn, sier Furberg.

Hemmelig pris

Telenor har formelt sett ennå ikke fått den etter alt å dømme gullkantede mobillisensen i Myanmar. Det gjenstår noen formelle beslutninger i parlamentet. Men i praksis er dette i boks. Telenor vil ikke nå si hva de må betale for selve lisensen. Heller ikke hvor mye de regner med at de omfattende investeringene i landet vil koste. At beløpet Telenor må ut vil bli flere titalls milliarder er det neppe tvil om. I motsatt ende venter en stor og ung befolkning som vil på internett. De er Telenors gullkiste om alt dette går bra.

– Utfordringen er store. Det er vi klar over, men vi føler at vi som et norsk selskap er velkommen til landet, sier Furberg.

Eller som redaktøren i radio og TV-stasjonene Democratic Voice of Burma sier på spørsmål om hva som kan gå galt i den prosessen Myanmar nå er inne i.

– Absolutt alt, sier han med et smil. Radiostasjonen som i 22 år hadde sin sendinger fra Oslo, men som nå er tilbake i hjemlandet.

(Kilder: http://www.smp.no/nyheter/article8165801.ece )

Scroll to Top