Myanmar ønsker våpenhvile med opprørerne i nord

Fra VG.no

Regjeringen i Myanmar ønsker en våpenhvile med de separatistiske Kachin-opprørerne nord i landet så fort som mulig.

Den myanmarske hæren har de siste dagene angrepet separatistene fra den etniske Kachin-gruppen fra luften. Rundt 65.000 sivile er blitt fordrevet fra den nordlige delstaten, som også heter Kachin.- Begge parter bør møtes ansikt til ansikt og få en slutt på kampene, sier major Zaw Htay, som er direktør ved presidentens kontor i hovedstaden Naypyitaw.Htay sier at regjeringen har kontaktet Kachin uavhengighetsorganisasjon (KIO) og dens væpnede fløy, Kachins uavhengighetshær (KIA), men at opprørerne ikke har svart ennå.LES OGSÅ: Myanmar-leder ber om tillitKampene har hardnet til den siste uken, ifølge KIOs nestsjef for utenlandsanliggender, oberst James Lum Dau.

– Tidligere angrep de med helikoptre, men nå bruker de jagerfly med raketter og bomber, hevder han.

Fordømmelse

Myanmar måtte onsdag tåle en fordømmelse fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon for luftangrepene.

– Myndighetene bør avstå fra enhver handling som kan sette sivile liv i fare eller trappe opp konflikten, sa han.

USA sa på sin side at de er dypt bekymret over den økende volden.

– Vi fortsetter å oppfordre Burma og Kachins uavhengighetsorganisasjon til å stanse denne konflikten og inngå reell dialog. Det har regjeringen maktet i nesten alle andre konfliktområder, påpekte talskvinne Victoria Nuland i det amerikanske utenriksdepartementet.

USA bruker fortsatt Burma som navn på Myanmar.

Krever selvstyre

Opprørerne krever større selvstyre i Kachin-regionen, og KIA har kjempet mot regjeringshæren siden en 17 år lang våpenhvile ble brutt i juni 2011.

28. desember begynte regjeringen å angripe opprørernes hovedkvarter i Lazia fra luften, og to dager siden rapporterte militærets nyhetstjeneste at en viktig opprørsbase hadde falt.

Kachin-delstaten ligger nord i landet mot grensen til Kina.

Forhandlinger i stampe

Kampene mellom regjeringsstyrkene og KIA har pågått på tross av president Thein Seins ordre om å slutte å angripe opprørsgrupper fra etniske minoriteter.

Myanmar har vært preget av opprør og uroligheter i flere deler av landet siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1948. I de fleste tilfellene har sentralregjeringen vært i stand til å forhandle fram avtaler med opprørsgruppene, men i Kachin har ikke samtalene ført fram.FN har tidligere bedt regjeringen om ikke å stanse nødforsyninger til de sivile i Kachin.

KIO anklager regjeringen for bare å forhandle med mål om stans i kamphandlingene, uten å ville se på kravene om større selvstyre.

………………………………….

Kilde: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10064335

 

Scroll to Top