Minst 27 døde etter flomkatastrofe i Sørøst-Asia

Tusenvis er nå nødssituasjon etter enorme leirskred ødelagte hundrestall hus i Hakha, hovedstaden i Chin staten, Myanmar (Photo: voa.com)

Enorme vannmasser og leirskred har trolig tatt livet av flere hundre mennesker i Myanmar, og FN frykter at tallene vil stige.

Flere titalls personer har også omkommet i vannmassene i Nepal, Pakistan og Vietnam. Regntiden har vært usedvanlig kraftig den siste uken, og vannets herjinger er langt fra over. Det bøtter fortsatt ned over store områder.

Redningsmannskaper sliter med å nå fram til de mest uveisomme deler av landet.

Tror tallene vil stige

Nyhetsbyrået AP meldte lørdag at FN rapporterer at mer enn 156.000 mennesker er rammet av flommen, og at det er trolig at dødstallene vil stige.

Avisen France 24 siterer nyhetsbyrået AFP som melder at 46 personer er omkommet mandag.

Myanmar er et stort og fattig land, og både kommunikasjon og infrastruktur var mangelfull før katastrofeflommen.

Myndighetene mener de regionene som er hardest rammet ligger i sentrale og vestlige Myanmar, og kaller de «Nasjonale katastroferammede regioner».

Under vann

Den siste oversikten mandag formiddag viser at minst 150.000 mennesker har fått hus og jorder satt under vann. Det som før var dyrkbar mark, er blitt innsjøer. Provisoriske veier og stier er blitt gjørmehav, og på bakken er det nesten umulig å få fram utstyr. Det melder NTB.

– Tallet på døde i delstaten Rakhine alene vil komme opp i flere hundre. Det er mange steder vi ikke har nådd fram til, og vi kan bare gjette hvordan det ser ut i de mest utilgjengelige områdene, sier Hla Saw. Han er høyt rangert medlem av Arkan-partiet.

Det er syklonen Komen som står bak uværet. Den slo inn over land i Bangladesh torsdag og fortsatte mot Myanmar og Vietnam.

Frivillige har problemer

Presidenten for det nasjonale Røde Kors sier at frivillige vanligvis klarer utfordringene når det er flom i et begrenset område.

– Men dette har rammet digre områder, og de frivillige har store problemer med å ta seg fram, sier Hla Swe.

Myanmars militærjunta fikk kritikk for den manglende innsatsen i 2008, under den forrige katastrofen. Den gang tok tyfonen Nargis livet av 150.000 mennesker. Denne gang har regjeringen vært mer på banen. Både presidenten og flere medlemmer av regjeringen har inspisert redningsarbeidet flere steder og lover forsterket innsats.

Kilde: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/myanmar/minst-27-doede-etter-flomkatastrofe-i-soeroest-asia/a/23499182/

Scroll to Top