Fra Myanmar til Dovre for å lære

Publisert: 12.10.13

De fikk se både moskus og snø. Men først og fremst lærte Myanmars miljømyndigheter om å ta vare på natur og verneområder.

Det er langt fra tropeklimaet i Myanmar til første vinterdag på Dovre.

– De har folk, men mangler utstyr og kompetanse. Jan-Petter Huberth Hansen fra Miljødirektoratet har besøk fra kolleger i Myanmar.

– Hold avstand, ikke gå for nær, advarer Per Espen Fjeld.

Naturveilederen i Statens naturoppsyn har tatt med fire representanter fra Myanmar til Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Der venter både villrein og moskus.

– Moskusene er heldigvis veldig rolige, som dere kan se på oppførselen deres, sier Fjeld.

Se reportasje i videovinduet øverst

Kan hjelpe masse

Det er Miljødirektoratet i Trondheim som har sine kolleger fra Asia på besøk denne uken. Norge er et av få land som er kommet langt i samarbeidet med Myanmar.

– Vi kan hjelpe dem med alt. I dag lærer de helt grunnleggende ting om hvordan de skal forvalte verneområder. De har masse folk men mangler utstyr og kunnskap, sier Jan-Petter Huberth Hansen teamleder, Myanmarprosjektet, Miljødirektoratet

Samarbeidet er tenkt som et fireårig prosjekt. Målet er å unngå at naturverdier ikke skal gå tapt, ved å bidra til å forbedre Myanmars system for naturforvaltning.

Myanmar: – Veldig imponerende

På Dovrefjell fikk gjestene se eksempler på hvordan det kan tilrettelegges for turister samtidig som naturen tas vare på. Turen gikk til utsiktspaviljongen Viewpiont Snøhetta

– Dette stedet er veldig imponerende. Stien til utsiktspunktet er veldig beleilig for de besøkende. På stien lærer de mye, og får historisk informasjon fra nasjonalparken, mener Naing Zaw Htun.

Han er avdelingsdirektør i Miljø og Skogsdepartementet i Myanmar, og er hele uken i Midt-Norge for å lære mer om forvaltning av naturparker.

–Det er veldig bra, mener Htun.

Fakta om Myanmar

  • Myanmar var under militært styre fra 1962 til 2011. Er i ferd med å åpne seg.
  • Dobbelt så stort som Norge
  • Strekker seg fra korallrev og mangroveskog til enorme fjellmassiver i Øst-Himalaya – nesten 6.000 meter over havet.
  • Store skoger dekker fortsatt nesten halvparten av landet, og det biologiske mangfoldet er enormt. Flere enn 1.000 fuglearter, anslagsvis 12.000 plantearter og nær 800 fiskearter.
  • Kun knapt 6 prosent av landarealet vernet (i Norge om lag 17 %).
  • (Kilde: Miljødirektoratet)

 

(Kilde: http://www.nrk.no/trondelag/fra-myanmar-til-dovre-for-a-laere-1.11313208 )

Scroll to Top