Fra Burma til Bamble

Photo: pd.no

Bamble har i år tatt inn 14 kvoteflyktninger. Alle kommer fra Burma, eller Myanmar som den regjerende militærjuntaen kaller landet. De nye bamblingene har vært politiske fanger, på flukt fra forfølgelse og undertrykkelse. Nå gleder de seg til å feire norsk jul.

 Flesteparten av burmeserne kom til Norge i høst. Men de aller siste kom i slutten av forrige uke. Allerede nå behersker flere av burmeserne enkel norsk. Lian Uk Van er svært god i engelsk, og det er enkelt å føre en samtale. Flyktningene sitter på voksenopplæringen i Bamble, ivrige etter å lære norsk språk.

– Vi vil lære oss å beherske språket og integrere oss. Deretter vil vi setter oss høyere mål med oppholdet, sier Lian Uk Van.

Alle er de godt fornøyd med å ha kommet til Norge. De husker at landskvinnen Aung Sann Suu Kyi fikk Nobels Fredspris her i 1991.

– Vi har blitt veldig godt mottatt, bedre enn vi hadde trodd. Norge er et land med gode sosiale velferdsgoder, sier Van.

Gleder seg til jul

De tilflyttede burmeserne tilhører Chin-folket, en undertrykt gruppe i deres hjemland. I motsetning til flertallet i Burma, som er buddhister, er disse baptister.

– Vi gleder oss til å feire jul. Vi har kommet i kontakt med baptistmenigheten i Bamble og skal feire jul sammen med dem, sier Lian Uk Van.

Han forteller at de har mange av de samme tradisjonene som oss nordmenn. De pynter juletre og de pynter i huset.

– Går dere rundt juletreet?

– Hva?

Lian Uk Van forstår ikke. Men etter litt forklaring, skjønner han hva PD mener. Han veksler noen ord med sine landsvenner. De ler.

– Nei, sier Van.

– Men hjemme i Burma pleide vi å gå fra dør til dør og synge julesanger.

Fornøyd

De 14 burmeserne er den andre kontingenten med kvoteflyktninger som Bamble har tatt imot siden 2001. Første gang kom det 11 iranere til kommunen. Kvoteflyktninger, eller FN-flyktninger, lever i store FN-leire. Norge tar inn kvoteflyktninger etter en årlig kvote som fastsettes av Stortinget. UDI organiserer uttakene.

Rektor Tom Bjurholt ved voksenopplæringen er godt fornøyd med burmeserne. Han forteller at de er svært ivrige til å lære.

– Men vi må begynne på skratsj. Mange av dem som kommer, er verken vant med strøm eller innlagt vann, sier Bjurholt.

Han forteller at kvoteflyktninger er veldig ålreite og lette å ha med å gjøre.

– De kommer rett fra utlandet. Det er ofte verre å samarbeide med de som kommer fra asylmottak. Asylsøkere kan få psykiske problemer, og er vanskeligere å ha med å gjøre, etter at de har tilbrakt lang tid på trange mottak, sier Bjurholt.

Photo: Pd.no

 

Kilde: http://www.pd.no/langesunds-blad/fra-burma-br-til-bamble/s/1-89-1380265

Scroll to Top