Flere drept etter krangel om en hårnål i Myanmar

Minst ti mennesker er drept i voldsomme gatekamper mellom muslimer og buddhister i Myanmar. Flere moskeer er satt i brann etter det som ser ut til å ha begynt etter en bagatellmessig krangel.

USA uttrykte torsdag stor bekymring som følge av uroen og gjorde det klart at man følger situasjonen tett.

Uroen begynte onsdag da et buddhistisk par forsøkte å selge en hårnål til en muslimsk gullhandler. Nålen skal ha blitt skadd under handelen, og bråket i butikken spredte seg til de omliggende gatene i byen Meiktila, sier talsmenn for myndighetene i landet.

Opptøyene beskrives som de verste siden sammenstøtene mellom buddhister og muslimer i delstaten Rakhine vest i landet i fjor. Rundt 200 personer deltok i gatekampene, og blant ofrene var en buddhistisk munk som døde av alvorlige brannskader.

– Situasjonen blir verre. Politiet greier ikke å kontrollere folk. Det er grupper i gatene med kniver og stokker, sier en innbygger som ikke ønsker å bli navngitt.

Spent

Politiet innførte natt til torsdag portforbud i et forsøk på å roe ned situasjonen, som fortsatt ble beskrevet som spent. Tre moskeer skal være ødelagt i branner i Meiktila, som ligger i Mandalay-regionen i de midtre delene av Myanmar.

– Det som skjer her er et utslag av religiøs spenning, og vi forsøker å roe ned situasjonen, sa parlamentarikeren Win Htein opposisjonspartiet NLD, partiet til fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

– Jeg har aldri før opplevd noe slik i Meiktila, tilføyde han.

– Utviklingen er svært uberegnelig, det er umulig å si hva som vil skje nå, sier Hein Thu Ang, en 29-åring som bor i Meiktila.

– Volden kan bli verre, alle her omkring er aggressive, forteller Hein.

Ulike

Muslimer utgjør om lag 4 prosent av de rundt 60 millioner innbyggerne i Myanmar. De har troen til felles, men er av ulik etnisk opprinnelse, der noen er av indisk og andre av kinesisk eller bangladeshisk avstamning.

Muslimene begynte for alvor å strømme til den nåværende staten Myanmar mens den var britisk koloni og het Burma. De ble værende etter at det britiske kolonistyret tok slutt i 1948, men er aldri blitt helt integrert i befolkningen.

Tusenvis av muslimer fra den etniske gruppen Rohingya har siden i fjor flyktet fra Myanmar, mange i utrygge småbåter med kurs for Malaysia. Det fryktes at flere hundre av disse båtflyktningene kan ha druknet.

______________________

Kilde: http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.10958196

Scroll to Top