Bondevik snakket om Burma i Bryne

[Denne artikkelen er skrevet av Van Thang, sekretær i (Chin Community in Norway) på Chin språk den 13.januar 2012, og oversatt senere til Norsk slik det passer]

Antall Chin deltakere som bor i Stavanger og Bryne på kvelden den 10.01.2012 i Bryne var nokså mange. Med dette har jeg lyst til å dele det jeg har hørt og opplevd i møtet.

Kort om lokalet og selve arrangementet

Møtet ble holdt på Brynes statskirke. Selve kirke er moderne og stor bygging med antatt plass til ca 400 personer. Så mange folk kom slik at salen var helt fullt. Jeg antar det var ca 30 Chin som befinner seg i Rogaland til stede.  Jeg også så fem personer med Chin tradisjonelle klærne og blant dem var Rev. Magnar Mæland.  Det var også en norsk dame fra Kvinesdal som har adoptert to Karenske gutter. Jeg så noen fra Egersund. Jeg tror de fleste til stede var så gammel som over 60 år.  En som leder programmet var flink og veldig modig.

Brynes ordfører holdte en kort tale. Jeg hørte ordføreren snakket om situasjonen til burmesiske flyktninger i kommune.  Til stede også var Janne Lind og Øystein som sang meget imponerende. Vi hadde mye sang og musikk. Det var ingen Chin som sang slik som jeg forventet. Salai Ram Thang som bor i Bryne var gitt mulighet til en kort presentasjon og etterpå svarte han noen spørsmål. Han er en ung mann med god evne til å fremføre.

Tore Nærland leder en organisasjon som er kjent som ”Bike for Peace” og han var arrangør for den kvelds arrangement. Han reiser rundt i verden og fremmer fred, demokrati og menneskerettigheter globalt.  Han har reist til Myanmar to ganger og traff Aung San Suu Kyi, nobel fredsprisvinner. Det ble kunngjort og det også står på invitasjon at Burma-foreningen i Rogaland også var i samarbeidet med for arrangementet.

Jeg ser noen viktige høydepunkter om Burma på dette møtet.

  1. For å holde tale om situasjon i Burma og Aung San Suu Kyi ble det invitert tidligere statsminister og leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Mangar Bondevik.
  2. Det ble organisert en samling av penger for å gi støtte til blindeskole i Yangoon som Tore Nærland og sine kolleger observerte da de reiste til tidligere hovedstaden.

Ordene fra Kjell Magne Bondevik

Han begynte sin tale ved å si at når han snakket om folk fra Burma skulle han bruke ordet “burmesere” dvs. at dette ordet i sin tale skulle representere alle etniske grupper i Burma. Hovedbudskapet var rettet mot Aung San Suu Kyi og hennes familie. Han også nevnte kort historie oversikt om Burma. Jeg synes det var veldig god tale. Han kan også synge og det bekreftet at han var tidligere pastor.

Her er noen av de viktigste budskaper jeg husker fra hans tale:

– Når det gjelder landets navn, kaller han ”Burma” i stedet for Myanmar ettersom Suu Kyi også fortsatt bruker det første.

– Det har vært økende utvikling i demokrati i verden i de siste 25 årene og samme skjer også i Burma. Det er også begynnelse av demokrati i Burma.

– Burma er rik i natur ressurs.

– Han nevnte at han har kjennskap til Aung San Suu Kyis mannen, professor Michael Aris.

– Det er forferdelig og umenneskelig handling av tidligere regimet i Burma at daværende kreftsyke Micheal Aris ble nektet inngang visum til landet slik at han ikke kunne får møte sin kjære kona.  (Bondevik var trist da han sa dette)

– Det er nødvendig å fortsette støtte for Burma ettersom landet ikke er helt fri ennå.

– Dagens regjering i Burma i noen områder lytter på folk, men det er ikke ennå fred i landet.

– La oss oppmuntre positive utviklinger pågående slik at mer frihet og demokrati finnes sted i Burma.

– Det er viktig å kunne bruke det nye forholdet som oppstår mellom NLD og regjering i Burma klokt og fornuftig.

– DASSK har sagt tydelig at hun kommer til Norge første gang hun får mulighet til slik anledning.

Det ble åpnet anledning for spørsmål. Selv Bondevik sang fotball sang. Det var også samling av penger for utgifter til selve programmet og støtte penger til blinde i Yangoon.

På spørsmålet om det er mulighet for Burma for endring slik vi ser i Africa svarte han at han hadde tro på slik endring i Burma også.  Nelson Mandela var satt i fengsel i mer enn 20 år mens Aung San Suu Kyi var under husarrest i minst 15 år. Derfor  er Aung San Suu Kyi  ofte sammenlignet med Nelson Mandela.

Jeg hadde veldig lyst til å høre hans mening rundt etniske grupper i Burma, men jeg hadde dessverre ikke mulighet til det. Jeg vil gjerne spørre det neste gang jeg får anledning.

Burmesere som bor i Bryne og Chin studenter fra Stavanger ga blomster til taleren. Men Jeg så ingen blomster fra Burmesisk forening. Alle virket fornøyde da programmet sluttet.

Takknemlighet, oppmuntring og ros

10 januar 2012 var en vanlig arbeidsdag og det regnet. Blant de deltakere fra oss var det nok mange som forsøkte å rekke programmet etter jobb og noen til og med våget å miste sine arbeidstimer bare for å komme til arrangementet. Det er jeg fantastisk glad for.

Jeg er særlig imponert over at våre venner fra Bryne har god kontakt med lokalbefolkning. Min ros går også til norske folk som tar menneskerettigheter og frihet som viktig og verdigfull.    Det blir veldig bra hvis vi respekterer menneskerettigheter og frihet som våre norske venner gjør. Det er også veldig viktig at vi i forkjellige steder i Norge kan ha god kontakt med lokalbefolking slik at vi er godt integrert i samfunnet og systemet. Våre krefter ligger ikke bare på registrering av vår organisasjoner men på det vi driver innad i organisasjon og vår arbeidet i samarbeidet med de andre. Vi må prøve å gjøre rettferdighet i det vi gjør i alle situasjoner.

Verden samfunn har fått forståelse for lidelse vår, og det er mange som vil hjelpe. Vi er ikke elene lenger. Mitt ønske er at gnist av lys vi ser i hjemmeland skal videreføre til større lys som kan lyse hele verden.

Scroll to Top