Anwar (10) bærer stein dagen lang for noen få kroner

Hvert år flykter tusenvis av muslimer fra umenneskelige forhold i Myanmar

Anwar Sardad drømmer om å gå på skolen. I stedet bærer han stein fra morgen til kveld så familien kan ha råd til mat. – Jeg må lide og leve livet mitt på denne måten fordi jeg er muslim.

– Jeg ville mye heller gått på skole og forsørget familien min med en utdannelse enn å bære stein, sier Anwar Sardad, til AP.

I stedet jobber han som steinbærer på et statlig konstruksjonsfirma i en landsby i den nordlige delen av Rakhine-regionen vest i Myanmar.Tiåringen bærer tunge bøtter fylt med stein i tropevarme for en lønn på én amerikansk dollar, rundt seks norske kroner.

– Jeg må lide fordi jeg er muslim

Sammen med tvillingbroren og seks andre gutter fra landsbyen starter han arbeidsdagen klokken åtte, og først når solen har gått ned kan guttene dra hjem fra jobb.

– Jeg må lide og leve livet mitt på denne måten fordi jeg er muslim, sier han.

Han er langt fra alene. De fleste som jobber sammen med Anwar i det statlige konstruksjonsfirmaet er på hans alder, alle er rohingya-muslimer.

Flere hundre tusen rohingya-barn i Myanmar lever under svært tøffe kår.

Diskrimineres og forfølges

Rundt 40 prosent av befolkningen i delstaten tilhører den muslimske folkegruppen rohingyaene, som myndighetene i Myanmar anser for å være ulovlige innvandrere fra nabolandet Bangladesh, ifølge NTB.

Muslimene i området har lenge måtte tåle diskriminering, og forholdene har blitt enda verre etter at militærjuntaen tapte valget i 2010 og landet ble styrt i en mer demokratisk retning. Senest i mai i år kom meldingene om at myndighetene i Rakhine vest vil nekte muslimer å få mer enn to barn, mens buddhister kan få så mange de ønsker.

Det er svært vanskelig for muslimske barn å få utdanning og medisinsk hjelp. De har få muligheter og blir ofte tvunget ut i arbeid.

Et økende problem

– Vi ser at situasjonen med tvunget arbeid, som også inkluderer barnearbeid, blir verre for hver gang vi opplever konflikter, sier Piyamal Pichaiwongse i den internasjonale arbeidsorganisasjonen.

Anwar legger ikke skjul på at det tunge arbeidet tar på kroppen, han føler seg både syk og svimmel etter den harde arbeidsdagen. Det er en utmattende jobb, men på grunn av den får barna og deres familier råd til mat.

En stor andel av rohingya-barn er feilernærte, den ekstreme fattigdommen de lever i påvirker både den fysiske og mentale utviklingen.

Risikerer livet på flukt

Hvert år rømmer tusenvis av rohingyaer fra nordre del av Rakhine og tar den svært så risikable reisen over havet i håp om å søke tilflukt i andre land.

Gruppen har vært innblandet i flere blodige konflikter. I august i fjor hevdet Amnesty at den muslimske minoritetsbefolkningen i Burma blir forfulgt av buddhister og regjeringsstyrker.

Myndighetene i landet erklærte unntakstilstand 10. juni etter at det brøt ut konflikter mellom det buddhistiske flertallet og den forfulgte muslimske Rohingya-minoriteten i delstaten Rakhine.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik uttalte i mai at forventes det at Aung San Suu Kyi,som fredsprisvinner og menneskerettsforkjemper,sier klarere fra om overgrepene mot muslimene i Myanmar.

(Kilde: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10144449)
Scroll to Top