Antall fengslede journalister i Myanmar i 2012: 0

Ytringsfriheten er endelig kommet til Myanmar. For første gang siden 1996 ble det i år ikke arrestert en eneste journalist i landet.

Kristoffer Rønneberg

Publisert: Oppdatert: 
Man skal ikke lenger tilbake enn til desember i fjor for å finne dystre nyheter om ytringsfrihetens kår i Myanmar, landet som også er kjent som Burma. Den gang satt minst 12 journalister fengslet for å ha gjort jobben sin.

– For fjerde året på rad er Burma en verdens fem verste stater når det gjelder å fengsle folk i pressen, skrev The Committee to Protect Journalists (CPJ) for ett år siden.

I år er situasjonen en helt annen. Myanmar står riktignok fortsatt rangert som det syvende verste landet for journalister på CPJs årlige liste, men denne plasseringen er trolig utdatert. I løpet av 2012 har nemlig alle de fengslede journalistene blitt løslatt. Og ikke en eneste er arrestert.

Det har ikke skjedd siden 1996, ifølge burmesiske medier.

Fortsatt et stykke igjen

– Journalister har fått lov til å skrive fritt om nyhetssaker som de tidligere ikke fikk skrive om. Dette skjedde etter at sensurapparatet ble nedlagt i august, sier Thiha Saw, redaktør for Open News Journal, til avisen The Irrawaddy.

Redaktøren for avisen People’s Age journal, Pe Myint, sier det samme, men legger til at det fortsatt finnes visse lover som gjør journalistene aktsomme.

– En av lovene omhandler ting som kan skade nasjonens fred og ære. Problemet er at vi ikke vet hva slags journalistikk som kan skade nasjonen. Tidligere har mange journalister blitt fengslet for å bryte denne loven. Vi trenger fortsatt å fremme ytringsfriheten, blant annet ved å få en medialov samt en lov som beskytter folk som jobber i media, sier Pe Myint til The Irrawaddy.

Inne i varmen etter 19 år

De ansatte i The Irrawaddy er også blant de mange som nå gleder seg over de politiske reformene i Myanmar, som tok til da Thein Sein overtok som president i mars 2011. Avisen ble grunnlagt i Thailand i 1993, og  i 19 år fungert som en av de viktigste kildene til informasjon om landet.

Denne måneden ble bladet for første gang publisert i Myanmar. Forsiden var prydet av et bilde av USAs president, Barack Obama, og Aung San Suu Kyi, opposisjonslederen som har tilbrakt svært mange av de siste 20 årene i fengsel eller husarrest.

Bildet i seg selv ville vært fengslingsgrunn for to år siden.

– Jeg håper at president Thein Sein, som er kjent for å like å lese, tar seg tid til å plukke opp debututgaven vår. Forhåpentligvis har han karakterstyrke nok til å lese artikler som er kritiske mot myndighetene og at han kan forholde seg til sakene. Jeg tror at dette vil få ham til å sette 2012 i et perspektiv og at han kan se fremover mot 2013, skriver Kyaw Zwa Moe, redaktør for den engelskspråklige utgaven av The Irrawaddy, i en kommentar.

Redaktøren lover at de skal fortsette å skrive «rapportere om sannheten» i sin nye form.

232 fengslede journalister

Dessverre er Myanmar et sjeldent lyspunkt i et år som har mye dårlig nytt om journalisters sikkerhet. Ifølge CPJ ble 232 journalister arrestert på verdensbasis i 2012. Dette er det høyeste tallet siden organisasjonen begynte å telle i 1990.

De verste synderne? Tyrkia, Iran og Kina, melder CPJ.

– Disse tre nasjonene har alle benyttet seg av vage lover for å kneble politiske syn som ikke samsvarer med myndighetenes, inkludert syn som fremmes av etniske minoriteter, skriver CPJ i en pressemelding.

……………………………………….

Kilde: http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Antall-fengslede-journalister-i-Myanmar-i-2012-0-7072369.html

 

Scroll to Top