Photo:nrk.no

Et tjuetalls nobelprisvinnere krever at FN stopper den humanitære krisen hvor 50.000 personer av den muslimske minoriteten rohingya er drevet på flukt i Myanmar.

I et åpent brev til FNs sikkerhetsråd skriver de 23 prisvinnerne «at en menneskelig tragedie tilsvarende etnisk rensing og forbrytelser mot menneskeheten utspiller seg i Myanmar».De kritiserer landets leder Aung San Suu Kyi – som selv har vunnet Nobels fredspris – for å ikke gjøre nok for å beskytte rohingyaene.

Blant dem som stiller seg bak oppropet, er blant andre fredsprisvinnerne Desmond Tutu, Shirin Ebadi og José Ramos-Horta.

Tidligere har menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty anklaget Myanmars regjeringsstyrker for massemord, plyndring og voldtekt i sine operasjoner mot rohingyaer.

– Myanmars militære har rettet seg mot sivile rohingyaer i en følelseskald og systematisk voldskampanje. Menn, kvinner, barn, hele familier og hele byer har blitt angrepet og utsatt for overgrep, som en form for kollektiv straff, skrev Rafendi Djamin, sjef for Amnestys virksomhet i Sørøst-Asia og Stillehavet, i en uttalelse i forrige uke.

Nesten alle rohingyaer nektes statsborgerskap og har bodd i mange år under bevegelsesrestriksjoner, som mange sammenligner med apartheid.

Undersøkelser utført av ulike analytikere viser hvordan Facebook har spilt en vesentlig rolle i hatspredningen
1. Bu (Org) pakhat sinah bawmhnak na duh zat peek khawh asi. Nain, cozah nih
Photo:dagbladet.no Myanmar anklages for etnisk rensing. (Dagbladet): For mange er Aung
– Ikke engang militærdiktatorene var så brutale mot minoritetene i Myanmar, som det vi opplever
Photo: Lawyer Ko Ni (newmandala.org) En mangeårig rådgiver av Aung San

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *