Norge vil handle med Burma

Kilder: http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7886477

Norsk næringsliv bør kunne begynne å handle med Burma snart, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Han er positiv til utviklingen i landet.

– Vi har nå til løpende vurdering å oppheve oppfordringen om ikke å handle med eller investere i Myanmar, sa Støre i Stortinget tirsdag.

Oppfordringen om ikke å handle med Burma, eller Myanmar som landet offisielt heter, er stort sett blitt fulgt av næringslivet etter at den ble innført av daværende statsminister Kjell Magne Bondevik.

Burma har i årevis vært straffet av Europa og USA på grunn av militærregimets brutale framferd. Nå har landet tatt noen skritt i retning av mer demokrati, blant annet ved å slippe fri politiske fanger, og Aung San Suu Kyis parti Den nasjonale demokratiliga (NLD) kan igjen stille til valg.

– Endringsvilje

Støre er optimistisk og tror at endringene er reelle. Derfor mener han omverdenen må støtte opp ved å vurdere å myke opp sanksjonene.

– De nåværende makthaverne har vist gjennom ord og handling at de er genuine i sin endringsvilje. Nå må de gjøre endringene irreversible, sa Støre i Stortinget tirsdag.

Det var stortingsrepresentant Laila Gustavsen (Ap) som tok opp saken. Hun mener Norge må gå foran for å fjerne internasjonale sanksjoner og åpne for investeringer. Det vil komme innbyggerne til gode, mener hun.

Hun viser til at Norge har en spesiell posisjon. Bistanden som Norge ga etter syklonen Nargis’ herjinger har åpnet dørene til makthaverne i Burma.

– Med den rollen vi har fått internasjonalt, er det viktig at noen tar det første skrittet, og akkurat i denne saken kunne det være Norge, sier hun og håper Norge kan bli et bindeledd til EU og USA.

Følger EU

– Norge er tilsluttet EU-sanksjonene, og vi ønsker en felles politikk med EU overfor Myanmar så langt som mulig, svarte Støre.

Han opplyste at han diskuterte saken med EUs utenrikssjef Catherine Ashton i forrige uke.

USA viser sitt positive syn på utviklingen i Burma med å sende utenriksminister Hillary Clinton til landet i desember.

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) besøkte Burma nylig. Han mener sanksjonene etter hvert bør oppheves.

I en kronikk i Dagsavisen viser han til at opposisjonsleder Suu Kyi ber om støtte fra Norge, til helse, utdanning og miljøtiltak.

– Bare på den måten kan de vise folket at demokrati ikke bare er en god styreform, men faktisk gjør livet bedre for folk flest, skriver han.

For fort?

Inger Lise Husøy, leder i Den norske Burmakomité, advarer mot å gå for fort fram med å belønne makthaverne i Burma. Hun påpeker at tidligere forsøk på å myke opp regimet brått stanset opp og viser til den reformvennlige statsministeren Khin Nyunt som ble avsatt og satt i husarrest i 2004.

– Jeg syns de tegner et for rosenrødt bilde av utviklingen i Burma, sier Husøy om regjeringens ståsted. Hun oppfordrer Norge og Vesten til å ta Suu Kyi med på råd før de endrer sanksjonsregimet.

Støre medgir at det fortsatt er mange problemer i Burma, spesielt når det gjelder menneskerettigheter og situasjonen for etniske minoriteter.

Scroll to Top